Wat is een vector bestand?

In de aanleverspecificaties van ddreklame lees je dat, als je je ontwerp bij ons aanlevert, we de voorkeur geven aan een vector bestand. Maar waarom? En wat is een vector bestand precies? Dat leggen we je graag uit! Een vector bestand is een afbeelding die oneindig vergroot of verkleind kan worden zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de afbeelding. Met een vector bestand weten we dus zeker dat jouw ontwerp haarscherp op het product wordt geprint of gedrukt dat je bij ons bestelt.

Bestandsformaten

Vector bestanden zijn er in verschillende soorten. Veelvoorkomende bestandsformaten zijn:

  • EPS: dit is het meest bekende en gebruikte vector bestand binnen de grafische wereld. Dat komt doordat dit type bestand door bijna elk grafisch programma kan worden geopend en bewerkt.
  • AI: dit staat voor een Adobe Illustrator bestand en kan alleen geopend worden door vormgevers die dit programma op hun computer hebben staan.
  • PDF: een pdf-bestand is bij de meeste mensen wel bekend. Een groot voordeel van een pdf-bestand is dat hierin vector-bestanden behouden kunnen worden. Een pdf-bestand is dan ook uitermate geschikt voor het delen van vector-bestanden. Bovendien kunnen pdf-bestanden bijna altijd en overal geopend worden, zelfs zonder echte print- en drukprogramma’s. 

Waarom geen JGP of PNG?

Als je je logo of ontwerp door ons op iets wilt laten drukken of printen, dan doen we dat liever niet met een JPG, GIF, PNG en BMP. Deze bestandformaten zijn de tegenpolen van het vector bestand. We noemen dit pixel bestanden. De naam zegt het al: deze afbeeldingen zijn opgebouwd uit pixels. Vergroot je deze afbeeldingen, dan vertoont zo’n bestand pixels; daardoor wordt de afbeelding wazig.

Verschil tussen vector en pixel bestand bij uit vergroten

De uitvergroting van een vector-bestand (links) vergeleken met de uitvergroting van een pixel-bestand (rechts).

Samengevat kun je dus stellen dat een vector bestand ervoor zorgt dat er geen kwaliteitsverlies optreedt bij vergroten. Bij een pixelbestand treedt het verlies van kwaliteit wel op. Dat maakt een vector bestand het perfecte bestand voor al jouw druk- en printwerk.

Vector bestand (laten) maken

Wanneer je met een reclamebureau werkt of een vormgever in dienst hebt, is dat de plek waar je een vector-bestand van je logo of ontwerp kunt opvragen. Heb je zelf een ontwerp voor je logo of een uiting gemaakt en is dit geen vector bestand? Dan kan onze grafisch vormgever daar een vector bestand van maken. Daar zijn eenmalige kosten aan verbonden, maar het zorgt er wel voor dat je altijd het juiste bestandsformaat in handen hebt. Nu én in de toekomst!

Vragen naar aanleiding van deze informatie? Stel deze dan gerust! Je kan grafisch vormgever Leon direct benaderen via leon@ddreklame.nl.

Leon Aantjes

Grafisch vormgever ddreklame

Inspiratie opdoen? Bekijk onze projecten via ons Youtube-kanaal of onze projecten-pagina!  

In deze blog:

Waarom ddreklame?

Interesse?

Enthousiast?

We zouden het leuk vinden als je ons deelt!

Offerte aanvragen

Uiteraard vrijblijvend.

Uitsnede logo 3M Select Gold Specialist
Uitsnede logo Sibon