Vernieuwde signing voor Woonzorg Nederland

Woonzorg Nederland is een maatschappelijke woningcorporatie die zich inzet om senioren en mensen met een zorgvraag een veilige en toegankelijke woning te bieden waar ze zelfstandig kunnen wonen. Hierbij staat centraal dat huurders zich thuis voelen en dat de woonomgeving zoveel mogelijk aansluit bij de wensen en mogelijkheden van de huurders. Oriëntatie binnen en rondom wooncomplexen is voor Woonzorg Nederland een belangrijk aandachtspunt, aangezien senioren hier moeite mee kunnen hebben of krijgen. Om de zelfstandigheid van huurders in stand te houden, is een overzichtelijke en herkenbare indeling van wooncomplexen van groot belang. Met opvallende binnen- en buitensigning hebben wij hier een bijdrage aan geleverd.

Over het project

Bij Woonzorg Nederland in de gemeente Wijk bij Duurstede waren de wooncomplexen nog voorzien van bewegwijzering en gevelteksten in de oude huisstijl van de organisatie. Aan ons de vraag om nieuwe signing te realiseren voor zowel binnen als buiten en hierbij de nieuwe huisstijl door te voeren. Het ontwerp van de binnensigning was erop gericht (potentiële) desoriëntatie onder huurders tegen te gaan. Zo hebben we voor de wooncomplexen Dorestede, Engkstede en Gansstede een nieuwe, duidelijke routeaanduiding ontwikkeld voor binnen, waarbij per verdieping één kleur centraal staat. Deze kleuren corresponderen met de routing in de lift. Ook is de buitenzijde van ieder wooncomplex voorzien van nieuwe gevelreclame en overzichtelijke wandborden.

Gevelreclame inclusief logo voor Woonzorg Nederland Dorestede
Gevelreclame inclusief logo voor Woonzorg Nederland Engkstede
Gevelreclame inclusief logo voor Woonzorg Nederland Gansstede

Buitensigning voor Wooncomplexen Dorestede, Engkstede & Gansstede

Kleurgebruik

De kleuren die gebruikt zijn op de diverse verdiepingen vallen goed op en contrasteren met de kleur op de achterwand. Dit is bevorderlijk voor het vinden van de juiste richting in wooncomplexen, aangezien heldere kleuren beter zichtbaar zijn dan minder heldere kleuren. Dit blijkt ook uit onderzoek van Diana Kerr (onderzoeker universiteit Edinburgh). In dit onderzoek komt naar voren dat naarmate men ouder wordt, onze ogen sommige kleuren beter gaan zien dan andere kleuren. Hierbij worden kleuren met een langere golflengte (zoals bijvoorbeeld geel) beter gezien dan kleuren met een kortere golflengte (zoals bijvoorbeeld paars). Uit dit onderzoek blijkt dus dat heldere kleuren beter zichtbaar zijn voor ouderen en mensen met dementie. Aangezien Woonzorg Nederland senioren en mensen met een zorgvraag van een huurwoning voorziet, zal deze aanpassing voor een deel van de huurders het woongemak kunnen verbeteren!

(Bron: Kerr, D. (2007). Understanding Learning Disability and Dementia: Developing Effective Interventions. London: Jessica Kingsley Publishers. ISBN 978 1 84310 442 1)

Bewegwijzering Geel met witte wandborden en gele wandvisual op verdieping 1 voor Woonzorg Nederland
Bewegwijzering Rood met witte wandborden en rode wandvisual op verdieping 2 voor Woonzorg Nederland
Bewegwijzering Groen met witte wandborden en groene wandvisual op verdieping 3 voor Woonzorg Nederland
Bewegwijzering Geel met wit wandbord als aanduiding verdieping 1 voor Woonzorg Nederland
Bewegwijzering Rood met wit wandbord als aanduiding van verdieping 2 voor Woonzorg Nederland
Bewegwijzering Groen met wit wandbord als aanduiding van verdieping 3 voor Woonzorg Nederland

Binnensigning voor Wooncomplexen Dorestede & Engkstede

Het eindresultaat

Het weergeven van deze heldere kleuren tegen een contrasterende achtergrond zorgt er voor dat de kleuren er echt uitspringen. Het gebruik van deze heldere kleuren in de wooncomplexen van Woonzorg Nederland heeft dan ook als potentieel gevolg dat ruimtes en gangen beter herkenbaar worden voor bewoners. Hierdoor wordt de zelfstandigheid van bewoners positief beïnvloed. De opgeleverde wooncomplexen in Wijk bij Duurstede dienen als een proef voor een landelijke doorvoering.

Wandbord met informatie indeling verdiepingen bij Woonzorg Nederland
Wandbord als aanduiding parkeerplekken elektrische fiets ter verduidelijking voor huurders voor Woonzorg Nederland
Wandbord in lift Woonzorg Nederland met informatie over indeling verdiepingen voor Woonzorg Nederland
Wandbord als aanduiding parkeerplekken scootmobiels ter verduidelijking voor huurders voor Woonzorg Nederland

Diverse borden binnensigning

In dit project:

Waarom ddreklame?

Interesse?

Enthousiast?

We zouden het leuk vinden als je ons deelt!

Offerte aanvragen

Uiteraard vrijblijvend.

Uitsnede logo 3M Select Gold Specialist
Uitsnede logo Sibon