Wat is het verschil tussen PMS-kleuren en CMYK-kleuren?

Bij ddreklame denken én werken we graag met je mee als het gaat om het maken van een ontwerp. Onze grafisch vormgevers maken een ontwerp voor je, passend binnen jouw huisstijl en wensen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een ontwerp maken en bij ons aanleveren. Als je dat doet, zijn er een aantal zaken belangrijk om rekening mee te houden. Dat je een vector bestand gebruikt, bijvoorbeeld. En dat je de cutcontouren goed aangeeft. Een ander belangrijk aandachtspunt is dat je weet wat PMS- en CMYK-kleuren zijn. We leggen je in deze blog uit waarom en wat het verschil is tussen deze twee manieren van kleurgebruik.

PMS-kleur

PMS staat voor Pantone Matching System. Iedere PMS-kleur heeft een uniek nummer met de hierbij behorende specificaties. Hierdoor is het kleurresultaat altijd en overal te controleren via een PMS-kleurenwaaier. De kleuren worden vooraf gemengd en daarna nagelopen tot het perfecte resultaat. PMS-kleuren zijn uitermate geschikt voor het drukken van specifieke kleuren, zoals een reclame-uiting in huisstijlkleuren. Denk hierbij aan uitingen op verschillende voorwerpen, zoals autoreclame, vrachtwagenreclame, gevelreclame en bewegwijzering

CMYK-kleur

Bij CMYK worden kleuren tijdens het printproces gemengd. CMYK staat voor de kleuren Cyaan, Magenta en Yellow. Door deze kleuren te mengen ontstaat nooit zwart, hooguit donkerbruin, daarom is de kleur zwart of ‘key’ (K) aan het spectrum toegevoegd. Als deze vier kleuren met elkaar worden gemengd, zijn alle mogelijke kleuren te maken. Binnen digitaal full-color-print wordt altijd met CMYK-kleuren gewerkt. Hierbij geldt dat de kleuren niet te controleren zijn aan de hand van een kleurenwaaier.

Het resultaat: digitaal vs. print

PMS-kleuren omgezet naar CMYK-kleuren zien er op je scherm vaak hetzelfde uit, maar geprint het kan wel in een andere printkleur resulteren. Zo kan er kleurverschil optreden wanneer er in een ontwerp een combinatie van PMS-kleuren en CYMK-kleuren zijn toegepast. Op onderstaande afbeeldingen kun je zien dat op een digitaal scherm de kleuren in de twee blokjes hetzelfde lijken (afbeelding 1), terwijl dezelfde kleuren, zodra ze uit de printer komen, soms niet meer op elkaar lijken (afbeelding 2). 

Weergave PMS-kleuren en CMYK-kleuren op een digitaal scherm

PMS vs. CMYK op digitaal scherm

PMS vs CMYK

PMS vs. CMYK geprint

De afgebeelde kleur 109C is een voorbeeld van een PMS-kleurcode. Zoals te zien in de afbeeldingen is deze PMS-kleur na het printen gelijk aan de kleur in de kleurenwaaier (een veelgebruikt middel om kleuren mee te benaderen). Voor de geprinte CMYK-waarde geldt dit niet, want deze kleur heeft geen kleurreferentie.   

Voorbeeld
Stel je voor: je gaat een wand in je woning schilderen. In de bouwmarkt zoek je aan de hand van de beschikbare kleurstalen de gewenste kleur. Deze kleurstaal heeft een kleurcode (bijvoorbeeld RAL 7004). Door gebruik te maken van deze kleurcode weet de medewerker in de bouwmarkt welke kleur jij wilt en wat er gemengd moet worden. Op deze manier werken ook PMS-kleurcodes binnen de sign branche. 

Let op:  ddreklame maakt gebruik van digitaal full-color print, wat betekent dat de  kleuruitvoer van een PMS-kleur bij benadering is. Bepaalde PMS-kleuren vallen buiten het kleurbereik van digitaal full-color printers in CMYK-kleuren. Hier hoef je je geen zorgen over te maken. We adviseren je graag over wat mogelijk is in jouw ontwerp. 

Vragen?

Heb je een ontwerp gemaakt en twijfel je aan het kleurgebruik? Of heb je een andere vraag over de opmaak van je ontwerp? Neem dan gerust contact met ons op! Dat kan rechtstreeks aan onze vormgever Teun via teun@ddreklame.nl

Teun van Liere

Grafisch vormgever ddreklame

Inspiratie opdoen? Bekijk onze projecten via ons Youtube-kanaal of onze projecten-pagina!  

In deze blog:

Waarom ddreklame?

Interesse?

Enthousiast?

We zouden het leuk vinden als je ons deelt!

Offerte aanvragen

Uiteraard vrijblijvend.

Uitsnede logo 3M Select Gold Specialist
Uitsnede logo Sibon